Erkki Saarela

ERKKI SAARELA (s. 24. lokakuuta 1946 Helsinki) on pitkän linjan teatteritaiteen osaaja. Näyttelijäksi Erkki opiskeli Suomen Teatterikoulussa 1969-1972. Jo ennen Teatterikoulua hän työskenteli Ylioppilasteatterissa (1967-1969) ja samanaikaisesti Teatterikoulun opintojen kanssa Rymäteatterissa (1970-1971). Heti valmistuttuaan 1972 Erkki sai kiinnityksen Kom-teatterin vakituiseksi näyttelijäksi, jossa hän työskentelikin noin 10 vuoden ajan. Nykyään Erkki on freelance –ohjaaja, -näyttelijä ja -kouluttaja.


Näyttelijänä Erkki on nähty teatterilavoilla ympäri Suomen ja ravintolateatterissa häntä voidaan pitää uranuurtajana, sillä ravintolaestradeilla hän on ihastuttanut ja naurattanut katsojia jo 80-luvulta alkaen. Jokainen suomalainen muistaa Erkin ainakin jostain television sketsisarjoista, kuten Hukkaputkesta tai Soitinmenoista, jossa tunnetuksi tuli erityisesti hänen esittämänsä hahmo Pastori Silli.


Tämä älykäs, suorastaan nerokas moniosaaja on vuosien varrella jakanut ahkerasti taitojaa eteenpäin. Vuosina 1983-1987 Erkki toimi Suomen Teatterikorkeakoulussa näyttelijäntyönlehtorina ja näyttelijäntyönlaitoksen johtajana. Hän on toiminut kouluttajana myös Tampereen Näyttelijäntyönlaitoksessa Näty:ssä, sekä Turun Taiteen ja viestinnänlaitosella.


Näyttelijäntaidot ovat siirtyneet isältä pojalle, sillä Erkin poika Niko Saarela on näyttelijä. Erkki on naimisissa valovoimasen estraditaiteen osaajan, näyttelijä Sari Mällisen kanssa – myös Sari nähdään tulevana kesänä Kirjurinluodon Kesäteatterissa.